2013. március 30., szombat

Hello Everybunny!!:)

A mostani bejegyzésben egy igazán klasszikus recept következik, ezúttal muffin-köntösben. Ez pedig nem más, mint a répatorta. Emlékszem anyukámék tekintetére, amikor pár éve kitaláltam, hogy répatortát készítek. Meglehetősen megrettentek, hiszen eddig ezt a növényt zöldség minőségében fogyasztottuk, édesség alkotóelemeként elképzelni sem tudtuk. Egészen az első sütésig. Onnantól kezdve rendszeresen szerepelt nálunk vasárnapi vagy akár vendégváró desszertként. Bevallom többféle receptet is kóstoltam már, de a most következő nálam az abszolút kedvenc. Aki evett már répatortát azért, aki még nem azért próbálja ki!:)





Klasszikus répatorta:


Hozzávalók egy tortához, vagy 12 db muffinhoz:


- 2 tojás
- 1 bögre cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 0,75 bögre olaj
-1 bögre liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
-1 tk. fahéj
- 0,5 tk. só
-1,5 bögre reszelt sárgarépa
-0,5 bögre durvára darált dió

Elkészítés:

1, Készítsük elő a sütőformát, és melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

2, Egy robotgépben verjük habosra a cukrot, vaníliás cukrot,tojást és az olajat.

3, Keverjük hozzá a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót.

4, Végül forgassuk bele a diót és a reszelt répát.

5, Kb. 30 min alatt süssük készre.


Ha szeretnénk felturbózni a muffinokat, akkor készítsünk mázat (porcukor+mascarpone+vaj+reszelt narancshéj), és díszítsük a mini tortákat marcipánból készült répácskákkal.


2013. március 29., péntek

Húsvéti tojáslikőr

Ez a recept aztán végképp nem illik a sorba, nemhogy nem muffin, de még süti sem:) De mégis itt van méghozzá egy rendkívül profán ok miatt, mert finom. Karácsonykor készítettem először, és a sikerre való tekintettel idén újra. A recept egy hét pihenési időt ír, de tapasztalataim szerint egy nap is elegendő. Minek vele várni:) Szóval még nem késő elkészíteni,nagy segítség (lehet) a holnapi tojásfestésben:)






Hozzávalók:

-5 tojás sárgája
- 25 dkg porcukor
-1 rúd vanília kikapart belseje
- 5 dl tej
-2,5 dl tejszín
-2,5 dl vodka

Elkészítés:


1, A tejet a tejszínnel és a vanília kikapart belsejével forraljuk fel 10 dkg porcukorral, majd hűtsük ki.

2, A tojások sárgáját keverjük el a maradék cukorral és tegyünk hozzá egy merőkanálnyit a már kihűlt tejes keverékből.

3, Amikor a cukor elolvadt, jöhet a maradék lé és a vodka is.

4, Töltsük üvegekbe, és tegyük hűtőbe egy hétre (naponta rázzuk össze), de egy nap is elég neki:)


A receptet az alábbi web-oldalon találtam:  http://azotthonizei.blogspot.hu/2011/12/tojaslikor-hazilag.html


2013. március 28., csütörtök

Egy kis nosztalgia...

Most egy olyan édesség következik, mely nagyban meghatározta gyerekkoromat, és mely nélkül el sem tudtam képzelni a Húsvétot. A nagymamám minden évben elkészítette, ha igazán jó unokái voltunk még Karácsonykor is:) Sajnos már jó pár éve nem élvezhetjük a finomságait, ezért idén úgy döntöttem, megsütöm én a Méteres Kalácsot. Bevallom keddig fogalmam sem volt, mitől is lesz méteres, de már tudom és mutatom is:)




Méteres kalács- a nagymamám eredeti receptje alapján


Hozzávalók a tésztához:

- 4 db tojás szétválasztva
- 26 dkg porcukor
- 1 dl meleg víz
- 1 dl olaj
- 20 dkg liszt
-1 cs. sütőpor

-3 dkg Holland kakaópor
-1 ek. tej


Elkészítés:

1, A sütőt melegítsük elő 160 C-ra és vajazzunk-lisztezzünk ki két* őzgerincformát.

2, A 4 db tojássárgát keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a vizet és az olajat.

3, Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből és óvatosan forgassuk hozzá a olajos masszához.

4, Egy tálban keverjük el a lisztet és a sütőport, és végül szitáljuk bele a tojásfehérjés tésztába.

A tészta felét öntsük az előkészített formába és süssük 25 percig.

A tészta másik feléhez adjuk a kakaóport és a tejet.

Ha a sima tésztánk elkészült, süssük készre a kakaósat is.

*Muffinéria tipp: Várjuk meg, míg langyosra hűl a tésztánk, csak utána borítsuk ki a formából. Nekem sajnos csak egy őzgerincformám volt, nem vártam eleget, és kicsit megsérült a sima tésztám. Javaslom, hogy ha tehetjük két külön formában süssük a tésztákat, mert így elkerülhetjük a kapkodásból adódó égési sérüléseket is.

Ha mindkét tésztánk készen van, és a formából is kiszedtük őket, hűvös helyen pihentessük. Kb. egy óra múlva nekiláthatunk a krémhez és a megtöltéshez.

Hozzávalók a krémhez:

- 1 cs. puncspuding-por
- 2 dl tej
- 20 dkg cukor (én ezt soknak találtam, 10 dkg-t használtam)
- 20 dkg puha vaj
- 4 ek. rum (én rumaromát használtam)

Elkészítés:

1, A pudingport keverjük el a tejjel és cukor nélkül főzzük meg.

2, A cukrot és a vajat habosítsuk, majd adjuk hozzá a rumot/aromát.

3, Végül ha a puding elkészült keverjük hozzá a vajas alaphoz és robotgéppel 5 perc alatt készítsünk egynemű krémet.


A tészta összeállítása:

1. Szeleteljük fel mindkét tésztánkat vékony darabokra. Én az őzgerincforma mélyedései mentén szoktam, így biztosan egyforma szeletek lesznek.

2, Készítsünk elő egy tálcát, és vegyünk a kezünkbe egy sima piskóta-darabot. Kenjük meg a bal oldalát krémmel, majd állítva tegyük a tálcára. Most egy kakaós piskóta bal oldalát kenjük meg krémmel, és a nem krémes felét tegyük a sima piskóta krémes feléhez. (Leírni bonyolultabb, mint csinálni:)). Most ismét egy sima piskóta következik, majd egy kakaós. Folytassuk a sort, amíg el nem fogy a tészta. Nekem rövidebb tálcám volt, így két rudam lett.

Ha megvagyunk, ismét pihentessük a már méteres kalácsunkat hűvös helyen, és készüljünk fel a csokimáz elkészítésére:)

Hozzávalók a mázhoz:

- 20 dkg porcukor (én itt is féladagot használtam)
- 3 ek. víz
- 5 dkg vaj
- 2 ek. Holland kakaópor

Elkészítés:

1, A hozzávalókat tegyük lábosba és melegítsük össze.

Ha kész, öntsük a mázat a méteres kalácsra és hagyjuk egy éjszakát dermedni.

Nekem a két rúdra kevés lett a máz, így én készítettem még egy adagot.

Másnap kissé ferdén szeljük fel a sütit, így minden szeletbe jut a két piskóta és a krém triumvirátusából.



Igazán finom lett ez a süti, és az elkészítés is nagy élvezetet nyújtott. Kissé időigényes, de jó volt közben felidézni régi ízeket, illatokat, a gondtalan gyermekkort, és emlékezni azokra a "boldog békeidőkre", amikor még sokkal többen ültük körbe az ünnepi asztalt.





2013. március 26., kedd

Nyuszi HÓpp:)

Tegnap nem terveztem sütést, de ebben a márciusi télben bizony végül mégis bekapcsoltam a sütőt és elkészítettem a következő "Bunnies" receptet. Kifejezetten jól esett a forró sütő mellett álldogálni, várni, hogy elkészüljön, és még langyosan egy jó nagy adagot befalni:) Tökéletes recept lehet Húsvétra is, bár az enyémnél kicsit több kézügyességet igényel a nyuszik megformálásra. Nekem leginkább elhízott csigához hasonló formáim lettek, de szabad a vásár, bármilyen állatkát formálhatunk:)





Nyuszis "Bunnies" recept:


Hozzávalók 16 db-hoz:

- 40 dkg liszt
-2,5 dkg élesztő
- 2 tk. só
- 1 tk. cukor
- 20 dkg 20%-os tejföl
- 4 dkg vaj
- 60 ml víz
- 1 tojás

Elkészítés:

1,  A vizet, tejfölt és a vajat egy lábosban lassú tűzön összemelegítjük. Amikor a vaj elolvad, készen vagyunk.

2, Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sót, cukrot és hozzáöntjük a vajas keveréket.

3, Hozzámorzsoljuk az élesztőt (én nem morzsoltam), és alacsony fokozaton 10 perc alatt megdagasztjuk.

4, Fényes, lágy tésztát kell kapnunk, melyet meleg helyen fél óra alatt duplájára kelesztünk.

5, Ezután 16 részre osztjuk a tésztát, és minden részből cipócskákat formálunk. A gombócokat kissé oválisra alakítjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A nyusziknak egy konyhai ollóval füleket vágunk, és a szemük helyére egész borsot teszünk.

6, Megkenjük tojással mindegyiket, és most melegítjük elő a sütőt 160 C-ra. Amíg a sütő bemelegszik kicsit pihennek a nyuszik a sütés előtt. 20 perc alatt készre sütjük őket, és tálaljuk. Szerintem langyosan a legfinomabbak:)

2013. március 22., péntek

Cake pop-ra fel!!

Tudom-tudom ez sem muffin, de időnként olyan klassz dolgok történnek a konyhámban, amiket nehéz titokban tartani. Ez a sütinyalóka is ilyen!
A minap két kis 6 éves jött hozzám látogatóba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy süssünk valamit. Hirtelen felindulásból a cake popra esett a választásom. Régóta kacérkodtam már a gondolattal, de valahogy mindig más sült ki a végén. Gondoltam most, hogy még segítségem is lesz, lássunk neki:) A neten kutakodva aztán a cuppcake.blog.hu -n remek leírást és receptet találtam. Az ez alapján készült kis édességek igazán finomak lettek, az elkészítési idő pedig a hosszas leírás ellenére nem is olyan vészes.  Azért annyi jó tanácsom lenne így elöljáróban, hogy aki nem szereti a csokit, az neki se álljon. Mert bizony az egész konyhát beteríti majd a csoki és szórócukor:)




Cake pop- Sacher tortából


Hozzávalók az alapul szolgáló Sacher tortához:


- 4 db tojás szétválasztva
-14 dkg étcsoki (én 75%-os kakaótartalmút használtam)
-7 dkg liszt
-10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 14 dkg porcukor
- csipet só


Elkészítés:

1, A sütőt előmelegítjük 180 C-ra és a tortaformát kibéleljük sütőpapírral.

2, A vajat a cukor 2/3-val habosra keverjük.

3, Egy edényben vízgőz felett, vagy alacsony hőfokon megolvasztjuk a csokit, majd kissé lehűtjük.

4, A lehűlt csokit összekeverjük a vajas cukorral és folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.

5, A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, és óvatosan a csokis-vajas masszához keverjük.

6, Végül beleszitáljuk a lisztet és a csipet sót és homogénné keverjük.

7, Kb 20 perc alatt készre sütjük, és hűvös helyen teljesen kihűtjük.


Ha a torta lehűlt elkezdhetjük a sütinyalókák gyártását.

Hozzávalók a kb 30 dbsütinyalókához:

- egy Sacher torta
-100 g mascarpone
-50 g vaj
-50 g porcukor (opcionális-én kihagytam)
-1 ev baracklekvár

-200 g csoki a bevonáshoz (nálam 2/3 rész tejcsoki és 1/3 rész 75%-os étcsoki)
-szórócukor
-hurkapálca, hungarocell

Elkészítés:

1, A tortát kicsi apró darabokra szétmorzsoljuk (bevallom nekem ez roppant fájdalmas volt-tönkretenni azt a gyönyörű tortát..:))

2, Keverjük hozzá az 1 ev. baracklekvárt, majd a mascarponéval kikevert vajat (itt jöhet hozzá esetleg a porcukor). Fokozatosan adjuk hozzá, mert a tészta nem lehet túl lágy. Nekem kb 2/3-át vette fel. Alaposan gyúrjuk össze és pár órára tegyük hűtőbe.

3, Ha megkeményedett formázzunk belőle nagyjából 1,5 cm átmérőjű golyókat. Majd tegyük 1 órára hűtőbe.

4, Közben tegyük a szórócukrokat kis tálkába, készítsük elő a hurkapálcákat, kezdjük olvasztani a csokit, és csináljunk annyi helyet a hűtőben, hogy beférjenek a hurkapálcára felhúzott golyók.

5, Az 1 óra leteltével fogjunk egy hurkapálcát, mártsuk a tompa végét az olvasztott csokiba és tegyünk rá egy gombóckát. A felénél tovább ne húzzuk, mert szét fog repedni. Ismételjük meg a többi 29 gombóccal, majd a hungarocellbe beleállítva tegyük hűtőbe.

6, 15 perc múlva vegyük ki az első adagot, és kezdhetjük az igazi alkotást. Mártsunk egy gombócot a folyékony csokiba, majd azonnal szórjuk meg cukorral. A fiúk az egész gombócot belemártották a cukorkába, ízlés dolga... Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert a csoki hamar megköt. Ha megvagyunk, szúrjuk vissza a hungarocellbe és folytassuk a maradék golyókkal. A kész alkotásokat megfelelő távolságra tegyük egymástól, hogy legyen helyük megdermedni. Jó hír, hogy most már nem kell hűtőbe tenni, szobahőmérsékleten kb 10 perc múlva fogyaszthatók.

Muffinéria tipp: Érdemes jó minőségű csokival dolgozni, mert nekem az elején bizony meggyűlt a bajom az olvasztásnál. Elvileg 27 C-on olvad a tejcsoki, az enyém azonban ragacsosra összeállt. Miután kiegészítettem Lindl csokival már jó lett. A profik Wilton Cansy melts-et javasolnak, legközelebb azzal is kipróbálom


Szerintem remek ajándékötlet így Húsvét előtt például répatortából elkészítve. Ha van pár felesleges óránk álljunk neki, mert azért remek móka. A takarítást leszámítva persze:)






2013. március 18., hétfő

Narancsos-csokis cupcake

Gyerekeknek sütni számomra mindig nagy kihívás, ugyanis nem elég, hogy legtöbbjük meglehetősen válogatós, de kíméletlenül őszinték is. Nem gyűrik le illemtudóan a nekik nem ízlő falatot, hanem lényegre törően véleményt alkotnak. Sajnos még attól sem hatódnak meg, ha elmondom, hogy márpedig én órákig pepecseltem csak azért, hogy nekik örömet szerezzek. Ha nem ízlik, akkor nem ízlik. Patrik névnapjára ezért egy narancsos-csokis muffint választottam, mert a csokit minden gyerkőc imádja. Vagyis nagyon remélem:) Ha mégsem, majd elmondom neki, hogy csakis az ő tiszteletére egy ír szakácsnő, Rachel Allen receptjét választottam. (Erre különösen fogékonyak a 6 évesek:)).




Narancsos-csokis muffin:

Hozzávalók 12 db-hoz:

- 350 g liszt
- 1 ek. sütőpor
- 1/4 tk. szódabikarbóna
-1/2 tk. só
- 2 narancs reszelt héja és kifacsart leve
-tej
- 100 g olvasztott vaj
-2 db tojás
-150 g barna cukor
- 200 g étcsokoládé feldarabolva

Elkészítés:

1, Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra, és készítsük elő a muffinformákat.

2, Verjük habosra a 2 tojást a barna cukorral, majd adjuk hozzá a narancsok reszelt héját.

3, Mérjük le a narancslevet, és ha szükséges annyi tejet adjunk hozzá, hogy 175 ml folyadékunk legyen.

4, Adjuk a narancslevet, az olvasztott vajat a tojásos keverékhez.

5, A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót keverjük össze, majd vegyítsük össze a nedves hozzávalókkal.

6, Végül keverjük a masszához az étcsokit.

7, Kanalazzuk a muffinformába a tésztát, és süssük kb 20-25 percig.

Ezzel készen is van az alapmuffin, melyre akár mázat is tehetünk. Bevallom sokat vívódtam, hogy tegyek-e mert szerintem anélkül sokkal finomabb. Végül kompromisszumot kötöttem magammal és pár darabra került belőle:)

A máz 100 g átszitált porcukor és egy fél narancs levének keveréke. Fontos, hogy a kihűlt muffinokra kenjük, és fogyasztás előtt pár percig a hűtőben dermesszük:




2013. március 15., péntek

Tavaszra várva..

Ma anyukámékat láttam vendégül, akiknek indiai menüsorral készültem. Bevallom nem vagyok nagyon jártas az indiai édességek világában, így nem túl autentikus módon végül körtés-gyömbéres muffint készítettem. Mert azt azért tudom, hogy a gyömbér az indai ételek alapja, és nemcsak sósságként, hanem édességként is fantasztikus. Arról nem is beszélve, hogy imádom, és bármilyen ételbe képes vagyok belecsempészni. Főleg télen nagy kedvenc, és nemcsak számos testünkre gyakorolt jótékony hatása miatt (igen, többek között afrodiziákum is:)), hanem mert igazi lélekmelengető fűszer. És ma, amikor odakint még mindig a tél az úr, szükség is van erre a csodaszerre. Nigella Lawson: Nigella expressz c. könyvében találtam a most következő receptet, melytől ugyan nem olvad el a hó, de az az érzetünk támad, hogy azért a tavasz sincs már olyan messze...





Hozzávalók 12 db-hoz:

- 250 g liszt
- 2 tk. sütőpor
- 150 g kristálycukor
- 75 g barna cukor (plusz minden muffin tetejére egy csipetnyi)
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 140 ml tejföl
- 125 ml étolaj
-1 ek. méz
-2 tojás
-2 körte meghámozva, magházát kivágva, apró kockákra vágva

Elkészítés:

1, Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra, és készítsük elő a muffinformánkat.

2, Mérjük ki egy tálban a lisztet, sütőport, kristálycukrot, barna cukrot és az őrölt gyömbért.

3, Egy mérőkancsóban verjük fel a tojásokat a tejföllel, olajjal, mézzel, majd forgassuk össze a száraz hozzávalókkal.

4, Végül keverjük hozzá a felkockázott körtét, és osszuk szét a muffin-sütő mélyedéseiben.

5, Mindegyik adag tetejét szórjuk meg egy csipet barna cukorral, és tegyük a sütőbe 20 percre.


2013. március 12., kedd

S.O.S muffin

Kemény fába vágtam a fejszémet, illetve fakanalamat, hiszen 2010 Szilvesztere óta ma először sütöttem sós muffint. Akkor ugyanis olyan szégyent vallottam egy hagymás-sajtos példánnyal a szilveszteri vendégsereg előtt, hogy képtelen voltam azóta rávenni magam. Pedig semmi ördöngösség nincs az elkészítésében-mondják-csupán az édes hozzávalók helyett sósat kell a tésztába keverni. Hm ez valóban nem tűnik bonyolultnak, de valamiért nekem mégsem úgy sikerült, ahogy terveztem. Belül a 40 perc sütés ellenére is nyers maradt, kívül pedig..persze, hogy szénné égett. Sajnos a kukában végezte, és a mai napig nem tudom, hogy mit ronthattam el. Biztos rossz volt a liszt! (Ugyanis mindig a lisztre kell fogni, ha valami rosszul sül el a konyhában:))
De ma, ezen a csodás tavaszi napon, úgy éreztem, itt az ideje, hogy revansot vegyek, és bebizonyítsam, hogy én igenis tudok sós muffint sütni. Gyorsan apropót is találtam, hiszen ma este Bajnokok Ligája mérkőzés van, és megtelik a ház tesztoszteronnal. Mi lehetne alkalmasabb sörkorcsolyának? Egy nagyszerű virslis-hagymás muffin. Remegő kezekkel láttam neki az elkészítésnek, de jelentem felesleges volt izgulnom,mert igazán muffini lett. És most már én is tudok sós muffint sütni!!:))




Íme a virslis-hagymás muffin receptje:


Hozzávalók 12 db-hoz

- 6 db virsli
- 2 fej vöröshagyma
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg trappista/edami/füstölt sajt
- só, bors, kakukkfű
- 1 db tojás
- 2 dl tej
-10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

1, Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és készítsük elő a muffinformákat.

2, Egy serpenyőben (minimális zsiradék hozzáadásával) pirítsuk meg a felkockázott hagymát és virslit. Ha készen van, tegyük félre.

3, Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, reszelt sajtot, sót, borsot, kakukkfüvet (vagy bármilyen fűszert, amihez kedvünk van)

4, Egy másik tálban verjük fel a tojást és keverjük hozzá a tejet.

5, Ezután vegyítsük össze száraz és nedves hozzávalókat,majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat.

6, Végül keverjük a lisztes masszához a virslis-hagymát, és töltsük meg a muffinforma mélyedéseit a masszával. 20-25 perc alatt süssük készre.



2013. március 11., hétfő

Egy kis sutamény..

Szembe kell néznem a ténnyel, hogy képtelen leszek a blog tematikáját maximálisan követni. Rajongok a muffinokért, de a tortákért legalább annyira, és a most következő tortának, annak ellenére, hogy kicsit sem muffin, egyszerűen szerepelnie kell:) Legutóbb egy barátnőm esküvőjére sütöttem, és hatalmas sikert arattam vele. Igaz a külcsínen van még mit csiszolni, de a belbecs..Minden szerénység nélkül állíthatom, hogy az úgy tökéletes, ahogy van:) Egy baja van csupán, hogy fogyasztás előtt egy éjszakát hűtőben kell pihennie. De mint tudjuk, az igazán jó dolgokra várni kell, erre a Citromtortára pedig még érdemes is!:)






Tejszínes Citromtorta


Hozzávalók 1 db 26 cm-s tortához:

Tésztához:

1 db 3 tojásos piskóta lap

(Szétválasztjuk a 3 tojást, a fehérjéből 3 evőkanál kristálycukor hozzáadásával kemény habot verünk. Ehhez egyenként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk  a tojások sárgáját, majd evőkanalanként óvatos, széles mozdulatokkal hozzákeverünk 3 evőkanál lisztet. Papírral kibélelt formában 170 C-on 20 perc alatt készre sütjük.  A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőt, mert összeesik a piskóta)


Krémhez:

-500 ml 20%-os tejföl
-5 dl behűtött habtejszín
-2 db citrom
-130 g kristálycukor
-10 g vaníliás cukor
-15 g zselatinpor

-Babapiskóta


Elkészítés:

1, A kihűlt piskótát helyezzük vissza a kapcsos tortaformába (a papírt ne felejtsük el levenni:))

2, Egy tálban keverjük el a tejfölt, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és adjuk hozzá a citromok kifacsart levét és lereszelt héját

3, Egy kis lábosban k. fél dl vízzel melegítsük össze a zselatinport. Fontos, hogy ne forraljuk, amint a zselatin feloldódott vegyük le a gázról. Ha kissé kihűlt, keverjük a tejfölös keverékhez.

4, A habtejszínt verjük kemény habbá, és óvatos mozdulatokkal keverjük a tejfölös-zselatinos keverékhez. 

5, Ezután a krém felét tegyük a piskótára, majd a krémes felületet fedjük be babapiskótával, majd erre öntsük rá a maradék krémet.

6, Tegyük egy éjszakára hűtőbe, másnap pedig díszítsük. Lehet tejszínhabbal, én nyáron friss citromfűvel és citromszeletekkel szoktam, télen pedig levél formájú cukorkákkal:)



A receptet a desszert.eu oldalon találtam.




2013. március 6., szerda

Red velvet muffin kis extrával

Régóta terveztem már ennek a muffinak a megsütését, főleg azért, mert a háziasszonyokat és sütiimádókat megosztó receptről van szó. Az ok nem az ízében, hanem egyik alkotóelemében, a vörös ételfestékben keresendő. Férfiasan bevallom,hogy engem-annak ellenére, hogy próbálok egészségesen, de legalábbis egészségtudatosan élni- a fenti tény nem rettentett el. Hiszen annyi vackot, mesterséges adalékanyagot fogyasztunk, nem hiszem, hogy ettől a parányi adagtól szenvednék hosszú távú károsodást. Bár azért zárójelben hozzáteszem, hogy gyerekeknek ebből azért ilyen formában nem adnék. Igaz  a célközönség ezúttal nem is ők, hanem a felnőttek, elsősorban a férfiak, hiszen Amerikában a hölgyek ezt sütik Valentin-napra a leggyakrabban. A vörös-bársony muffin és a Valentin nap kombinációjából idén én sem maradhattam ki, de mivel aktualitását már hetek óta elvesztette, ezért következzen a recept szívecskés köntösben, de különösebb apropó nélkül:)


Vörös bársony muffin

Hozzávalók 12 db-hoz:

-60 g szobahőmérsékletű margarin
-150 g kristálycukor
-1 db nagyobb méretű tojás
-10 g Holland kakaópor
-2 teáskanál gél állagú vörös ételfesték (ha nincs, akkor folyékonyból kb. 20 ml)
Ha valakit elrettent ennek használata, akkor helyettesítheti céklalével
-0,5 tk. vanília kivonat
-120 ml író (én ezt bevallom házilag készítettem: 120 ml tejet összekevertem 1 kávéskanál fehérborecettel és 10 percet hagytam állni)
-150 g liszt
-0,5 tk. só
-0,5 tk. szóda-bikarbóna
-1,5 tk. fehérborecet

Elkészítés:

1, Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és béleljük a muffin-formákat papírral vagy zsiradékkal

2, A puha vajat, a cukrot és a tojást robotgépben habosítsuk össze.

3, Egy kis tálkában a kakaóporból, vaníliakivonatból és ételfestékből készítsük sűrű egyveleget.

4, Ezután óvatosan keverjük hozzá a kakaós masszát a tojásos keverékhez.

5, Amint ezzel megvagyunk a liszt felét keverjük a vajas alaphoz, majd folyamatos keverés mellett az író felét. Ha készen vagyunk, jöhet a liszt és az író másik fele.

6, Végül adjuk a tésztánkhoz a szóda-bikarbónát, sót és a fehérborecetet.

7, Töltsük meg a masszával a muffin-formák 2/3-t, és süssük készre 25-30 perc alatt.

Ezzel el is készült a vörös bársony muffin, melyből én a tetején lévő máz segítségével cupcaket varázsoltam:)

A máz így készült:

50 g vajat, 125 g mascarponét, és 200 g porcukrot összekevertem és csillagcsöves nyomózsákból a kihűlt muffinok tetejére halmoztam.



Muffinéria tipp: Szerintem akkor tökéletes a cupcake, ha egy éjszakát vagy legalább 3 órát a hűtőben pihen. Így a máznak van ideje összeállni, nem lesz olyan édes, pont kiegyenlíti a tészta enyhe fanyarságát.



2013. március 4., hétfő

Csodás csokis muffin

Pontosan emlékszem, hogy anyukámtól kaptam az első, csak muffinokat tartalmazó szakácskönyvemet. Akkoriban kezdett nálunk is népszerű lenni ez a sütemény, melynek bolti változatáért, Magdalénáért egyenesen rajongtam. Gondosan áttanulmányoztam a recepteket, és végül a csodás csokis muffinra esett a választásom. Bátran kijelenthetem, hogy nem csalódtunk. Olyan volt mint vártuk, gyorsan elkészült és fantasztikusan csokis volt. Azóta ha gyorsan kell valami finomat készítenem, ezt a receptet veszem elő. Szombaton nem volt sok időm, de a délutáni vendégsereget nem hagyhattam muffin nélkül, így előhúztam csodás jolly jokeremet, és a siker ezúttal sem maradt el:)

Íme a recept:


Csodás csokis muffin


Hozzávalók 12 db-hoz:

-15 dkg kristálycukor
-2 db tojás
-15 dkg margarin
-15 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
-5 dkg Holland kakaópor
-5 dkg apó darabokra tört étcsokoládé
-3 evőkanál lekvár (én házi ribizlilekvárral készítettem)

Elkészítés:

1, Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra, és készítsük elő a muffinformát (ha nem szilikont használunk, ne felejtsük el kivajazni)

2, A margarint és a kristálycukrot keverjük el robotgépben, adjuk hozzá az egyenként feltört tojásokat. Keverjük tovább és adjuk hozzá a lekvárt.

3, Időközben egy másik edénykében keverjük el a lisztet és sütőport.

4, A tojásos keverékhez részletekben adagoljuk a lisztet, majd ha már homogén, akkor a kakaóport és végül az apró darabokra tört étcsokit

5, Nem kell sokat keverni, ha összeállt, az már jó. Kanállal adagoljuk a formákba (3/4-ig töltsük csak, mert sütés közben megemelkedik) és 20-25 perc alatt süssük készre.


Minden kezdet nehéz..

Nagyjából Carrie Bradshaw Szex és New Yorkban való feltűnése óta készülök ennek a mondatnak a megírására. Akkor határoztam el ugyanis, hogy én írni és publikálni fogok. Ha Carrienek sikerül, gondoltam magamban, akkor nekem is sikerülhet. Azzal nem számoltam, hogy a témaválasztásom ennyire hosszadalmas lesz. Egyre közelebb állok a 30-hoz (a sorozat a 16-17- éves koromat idézi), és most ért el a felismerés, hogy nekem márpedig a sütésről kell írnom.
Bevallom sokat vívódtam (éveket), hogy belekezdjek-e egyáltalán a blogírásba, mert valljuk be, már nagyjából mindenki blogot is. És annak a mindenkinek a fele valamilyen gasztronómiai témát boncolgat. Arról nem is beszélve, hogy sohasem voltam az a típus, aki miután sütött-főzött lefotózta és közhírré tette munkájának gyümölcsét. Jó, anyukámat rendszerint felhívtam, főleg az elején, de azért az nem számít nyilvános publikálásnak.
Aztán mi lett belőlem, mégis elkezdem.
Célom a bloggal nem titkoltan elsősorban közcélú, bár nyomokban "öncélúságot" is tartalmaz:) Ugyanis imádom a sütést, mint folyamatot. Imádom a  szakácskönyveket lapozgatni (sok ismerősöm emiatt a csodámra jár, de engem tényleg megnyugtat az ételek látványa:)), kiválasztani a legjobbnak vélt receptet,kimérni a hozzávalókat, beindítani a robotgépet,összeállítani a tésztát, formába rendezni, sütőbe betenni, és utána várni. És utolsó fázisként a süteményt felszolgálni. És ismét várni. Az elismerő tekintetekre, a "hümmögésre" és a vendégeim repetájára. Mert a magamfajta számára ez a legnagyobb öröm.  A blogon keresztül a sütés és elsősorban a muffinok iránti lelkesedésemet szeretném átadni, és remélem, hogy a recepteken keresztül találkozunk a sütik világában:)