2013. április 16., kedd

Újra a fedélzeten

Nagyon régen frissítettem már a blogot, ennek fő oka, hogy Húsvét után sütiembargót vezettem be otthon. Az ünnepekkor ugyanis annyi mindent sütöttem és kóstoltam, hogy  túladagoltam a szénhidrátot. Nem volt más választás, mint a totális megvonás (legalábbis ami a sütést illeti:)), hiszen rohamosan közeledik a nyár, és már nincs nagykabát, ami ápol és eltakar:) Tegnap estig tartott a cölibátus, egy hamisítatlan olasz recepttel tértem vissza a sütés világába:) Ugyan nem édesség, de tökéletes kísérője a kerti grillezésnek és borozásnak.




Paradicsomos-hagymás focaccia


Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg BL 80-as liszt
- 10 dkg durumliszt
- só
- 3-3,5 dl meleg víz
- 7 g szárított élesztő
- 1 ek. méz
- 2 ek. olívaolaj

Elkészítés:

1, A hozzávalókat egy keverőtálban gyúrjuk össze és meleg helyen kelesszük 2*2 órán keresztül. Az első 2 óra letelte után gyúrjuk át.

Hozzávalók a töltelékhez:

-5 szem paradicsom (lehetőleg lucullus)
- 4 db vöröshagyma
- só, olívaolaj
- fél dl fehérbor

Elkészítés:

1, A paradicsomokat negyedeljük, ha leveses fajtával dolgozunk, tegyük szűrőkanálba, sózzuk meg és hagyjuk fél órát pihenni, hogy a leve lecsöpögjön.

2, A vöröshagymát vágjuk négyfelé és serpenyőben kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel borral és alacsony lángon 10-15 perc alatt pároljuk meg.

A tészta összeállítása:

1, A sütőt melegítsük elő 250 C-ra.

2, Nyújtsuk ki a tésztát, majd felváltva tegyük rá a hagymát és paradicsomot. A tetejét locsoljuk meg olívaolajjal, és 15 perc alatt süssük készre.



Muffinéria tipp:  A tészta annál finomabb lesz, minnél tovább pihen. Ha este szeretnénk focacciat sütni, állítsuk össze a tésztát reggel. Napközben bőven van ideje "megnőni", nem kell félni, hogy túlkel.


A recept Vrábel Kriszta: Dolce Vita Magyarországon c. könyvéből való.