2013. május 27., hétfő

Eperlekvár

Annak ellenére, hogy egyenlőre sem ősz hajszálam, sem pedig unokám nincsen, szabadidős tevékenységem leginkább egy nagymamáéhoz hasonlít:) A hétvégén ugyanis életem első eper lekvárját készítettem el, ráadásul saját magam által szedett gyümölcsből. Az elhatározás még a hét elején született meg, amikor hazafelé tartva Solymárnál megpillantottam a "Szedd magad eper" táblát. Az eperfold.hu oldalon további információt találva összeállt bennem a nagy terv: Szombat délután elmegyek epret szedni és abból lekvárt főzök. Két zápor között röpke fél óra alatt sikerült is 4,5 kg gyümölccsel megtölteni a fonott kosaramat, igaz a napsütés hiánya miatt azért még válogatni kellett az érett szemeket. Hazatérve rögtön munkához láttam, és az alábbi receptúrát követve (desszert.eu oldal alapján) nagyon finom eperlekvárt készítettem.


Eperlekvár


Hozzávalók:

- 1,5 kg eprenként
- 0,5 kg Koronás 3:1 befőzőcukor

Elkészítés:

1, Az alaposan megmosott és zöld szártól megszabadított epreket tegyük egy nagy lábosba. (Ha nagyok a szemek érdemes felezni vagy negyedelni őket)

2,  Öntsük rá a cukrot és hagyjuk kicsit állni.

3,  Közben sterilizáljuk a befőttesüvegeket, 150 C-os sütőbe állítva kb. 10 perc alatt.

4, Ha az üvegek készen állnak, tegyük fel az epres cukros keveréket a tűzre és kezdjük el alacsony hőfokon melegíteni. Közben folyamatosan keverjük, nehogy leégjen. Forraljuk fel, és a forrástól számított 8-10 percig főzzük. Ekkor végezzünk próbát: egy tányérra tegyünk a lekvárból, ha megdermed készen van. Ha nem, akkor főzzük tovább.

(A forralás során hab keletkezik, mely a lekvár minőségét ugyan nem befolyásolja, de én egy szűrővel leszedtem, szerintem esztétikailag így megnyerőbb:))


5, Ha a próbát eredményesnek találjuk, merjük a lekvárt az előkészített üvegekbe. Rázárva a kupakot állítsuk fejre pár percre, ezáltal vákuum keletkezik.

6, Az üvegeket most állítsuk dunsztba: mindegyiket csomagoljuk be újságpapírba, tegyük egymás mellé, és egy meleg takaróval takarjuk le őket. Hagyjuk 24-48 órát pihenni, majd hűvös helyen felbontásig tároljuk.


Muffinéria tipp: Én a forráspontig történő főzési folyamat során kicsit (nem teljesen, mert imádom, ha vannak nagyobb gyümölcsdarabok a lekvárban) összeturmixoltam a gyümölcsöt. Nem voltak túl érettek a szemek, így  gyorsítottam a procedúrán:)

Kép egyenlőre nincs, mert még pihennek az üvegek, de ha készen vannak és címkét kaptak pótolom a restanciám:)







2013. május 10., péntek

Az a bizonyos macaron

Már régóta készülök ennek a bejegyzésnek a megírására, és íme, megérkezett! Elöljáróban csak annyit, hogy kizárólag hideg élelem (vagy macaron) társaságában ajánlott olvasni, mert meglehetősen hosszú lesz:)

A macaron szóval még kb 3 éve egy sorozatban találkoztam először (A címét nem írom le, nehogy lerontsam saját renomém, de pletyka és fészek is van benne)). Itt ugyanis a szerelmes főhős egészen Párizsig repült azért, hogy a híres cukrász Pierre Hermé cukrászdájában macaront vegyen szerelmének. A lány meglátva az apró kis édességeket egyből a fiú karjába omlott. Biztosan macaron nélkül is megtette volna, de egy valamire való férfi -mint tudjuk -biztosra megy:) Természetesen rögtön Google barátomhoz fordultam segítségért, hamar kiderítettem, hogy a macaron lényegében mandulalisztes habcsók. Legalábbis bennem ez a kép alakult ki, hiszen egészen tavalyig nem is kóstoltam meg. Nyáron a WAMP-on egy gasztronómiai vásár keretében ízleltem meg először. Bevallom finomnak találtam, de nem éreztem égető vágyat arra, hogy azonnal reprodukáljam. Aztán elérkezett a március, amikor egy kedves ismerősöm 30. Szülinapjára macaront kért tőlem. Nagyon hamar belelkesültem, hiszen végre valami újdonság születik a konyhámban. Rögtön vad receptkutatásba kezdtem, szerintem az összes fellelhető blogot elolvastam, tanácsokat, tippeket, tapasztalatokat. Gondolatban már minden munkafolyamatot végigcsináltam, és isteni macaront sütöttem. De csak gondolatban:)

Alapvetően a macaront sütők között két osztály létezik. Az egyik, akik Pierre Hermé receptjét követve főzött cukorsziruppal készítik, és a másik,akik anélkül. Én először az előbbi receptúrát követtem, határozottan sikerrel, de 4 és fél órányi munkával.


I. Macaron recept-desszert.eu oldalról


Mielőtt nekilátunk a sütésnek készítsünk elő minden hozzávalót és eszközt, hogy gördülékenyebben menjen a munka. 

A legfontosabb a tojásfehérje. Hűtőben letakarva pihentessük felhasználás előtt 1 hetet, vagy szobahőmérsékleten 1 napot.

Ehhez a recepthez szükség van cukorhőmérőre. Én az ebay-en szereztem be, és nemcsak azért, mert ebay-függő vagyok, hanem mert sokkal olcsóbban lehet megvenni külföldről(postaköltséggel együtt), mint itthon.

Feltétlenül kell még digitális mérleg, hiszen minden gramm számít.

Szükséges még szilikonos sütőpapír, amin én 20 Ft-os érméket rajzoltam körbe. Nagyon rossz a szemmértékem, így egyformák lettek a macaronok. Kb 2 cm távolság elég a karikák között, oldalirányba nem fog megnőni sütés közben.



Hozzávalók kb 55 darabhoz:
  
- 200 g porcukor
- 200 g mandulaliszt (vagy mandula ledarálva)*
- 75 g tojásfehérje
- 200 g kristálycukor
- 65 ml víz
- 75 g tojásfehérje
- ételfesték

A töltéshez:

-lekvár, ganache


Elkészítés:

1, A mandulalisztet, porcukrot és az első adag fehérjét egy tálban marcipánszerűvé dolgozzuk.

* Én nem mandulalisztet, hanem mandulát vettem. Ezt először blansíroztam (pár percre forrásban lévő vízbe tettem), hideg vizel lehűtöttem, leszedtem a héját és ledaráltam. Ez elég hosszadalmas folyamat, ha mandulalisztet veszünk ezt az időt megspórolhatjuk, bár ez elég költséges. Az is segítség, ha eleve blansírozott mandulát használunk. A második kísérletnél így jártam el, határozottan gyorsabb:)

2, Egy lábosban a vizet feltesszük főni a kristálycukorral, és pontosan 121 C-ig melegítjük. 

3, Közben a robotgéppel kemény, de nem túl kemény habbá verjük a második adag tojásfehérjét. Lágy csúcsok keletkezzenek, ha túlságosan felverjük nem lesz jó a macaron.

4, A cukorszirupot folyamatos keverés közben adjuk a felvert tojásfehérjéhez, majd tegyük hozzá az ételfestéket.
Én Wilton gélt (szintén e-bayről rendeltem) használtam, gyönyörű a színe és nem befolyásolja a massza állagát.

5, Keverjük a marcipánszerű lisztes masszához a tojásfehérjés cukorszirupos habot. Kezdetben óvatosan keverjük hozzá, majd határozott mozdulatokkal keverjük össze.Nem baj, ha összetörik a hab, itt nem kell finomkodni. Ezt a keverést a franciák macaronage-nak hívják. (Nekik mindenre van szavuk:)). A lényeg szerintem, hogy jól dolgozzuk össze a különböző állagú alkotóelemek.

6, Tegyük a masszát sima csöves nyomózsákba és töltsük meg az előre megrajzolt formákat.
A nyomózsákot csak félig töltsük meg masszával, a végét egy gumival mindenképpen zárjuk le. Én ezt először nem tettem, még a hajam is masszás lett. Ha nincs nyomózsák tartónk, állítsuk egy pohárba, így könnyebb tölteni. 
Függőlegesen tartsuk a zsákot a forma közepe felett, el fog terülni a macaron, NE kívülről befelé haladva nyomjuk ki a masszát. 

7, Ha készen vagyunk egy adaggal, csapkodjuk a sütőlemezt a pulthoz, hogy távozzon a felesleges levegő. Hagyjuk a macaronokat állni kb. 1 órát, míg meg nem bőrösödnek.

8, Melegítsük elő a sütőt 130 C-ra, alul-felül sütésre és 25 min alatt süssük készre őket. Nem szabad, hogy megbarnuljanak. Hagyjuk a sütőlapon kihűlni őket, majd töltsük meg lekvárral vagy krémmel.

Én ennél a receptnél sima ribizlilekvárt használtam, melyet kissé besűrítettem előtte.

A recept egyébként nem bonyolult, de nekem túlságosan munkaigényes, a végeredmény pedig az én ízlésemnek túl édes. Bevallom miután elkészültem a macaronokkal kizártnak tartottam, hogy ismét nekilátok. Szerintem a ráfordított idő és az íz nem állt egyenes arányosságban egymással. Aztán a nagy Szülinapi zsúr előtt azért motoszkált bennem, hogy akkor mégis macaron helyett mivel lepjem meg az ünnepeltet. Hosszas töprengés után végül arra jutottam, hogy macaronnal. És kezdetét vette a második felvonás, ezúttal cukorszirupmentesen, vidáman, gördülékenyen és gyorsan:))


II. Macaron recept-azeletnaposoldala.hu oldal nyomán


Vaníliás macaron csokiganache-sal

Hozzávalók kb 10 darabhoz:

- 55 g pihentetett tojásfehérje
- 70 g mandulaliszt/ darált mandula
- 100 g porcukor
- 10 g kristálycukor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- piros ételfesték

Elkészítés:

1, A mandulát és a porcukrot szitáljuk egy tálba.

2, A tojásfehérjét a kristálycukorral verjük kemény habbá (ne túl keménnyé:)), majd adjuk hozzá az ételfestéket és a vaníliarúd kikapart magját.

3, Keverjük hozzá a porcukros mandulához a fehérjés keveréket. Kezdetben óvatos mozdulatokkal, majd jöhet a speciális macaronage technika:)

4, Az előkészített habzsákba töltjük, és a szilikonos sütőpapírra nyomjuk (Az előző receptben leírt technika alapján). Ha megvagyunk, a munkalaphoz ütögetjük a tepsit, hogy távozzon belőle a levegő, majd egy órát hagyjuk a macaronokat bőrösödni.
5, 150 C-ra előmelegített sütőben 10 percet, majd a hőfokot125 C-ra mérsékelve további 7-8 percet sütjük.


Ha elkészültek hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a csokiganachet.

Hozzávalók:

- 100 g 70%-os étcsoki
- 2 dl habtejszín

Elkészítés:

1, Felforraljuk a tejszínt, majd leforrázzuk vele a darabokra tördelt étcsokit. Egynemű masszává keverjük, kihűtjük.

Ha kihűlt a krém, megtöltjük a macaronokat, és egy napra légmentesen lezárt dobozban hűtőbe tesszük.



Az igazat megvallva hiába ízlett a második recept sokkal jobban, nem lettem macaron-rajongó. Persze nincs kizárva, hogy ismét nekilátok az elkészítésének, de most inkább valószínűbb, hogy abban a 4 és fél órában amit a sütésre szánnék elrepülök Párizsba, és megkóstolom Pierre Hermé verzióját:)

2013. május 8., szerda

Rebarbarás, morzsás muffin

Szégyen vagy sem én a rebarbarával vasárnap találkoztam először. Éppen Káptalantótiban jártunk a Liliomkert piacon, amikor megpillantottam. Nem tehettem mást, vettem egy csomaggal, és finom muffint (muffinit:)) sütöttem belőle.
Mielőtt rátérek a receptre mindenkit arra biztatok, ha a környéken jár, feltétlenül látogasson el a piacra. Sok termelői piacon jártam már, de ehhez foghatón még soha. Az egymás mellett sorakozó fa bodegák hangulata már önmagában is megnyerő, de a sajtok, kolbászok, lekvárok, mustárok.... Egészen fantasztikusak:) Egyetlen tanácsom van csupán, ne teli gyomorral érkezzünk, mert itt kóstolni nem csak szabad, hanem szinte kötelező is.


Rebarbarás, morzsás muffin:

Hozzávalók a tésztához:

-175 g cukor (én nyírfacukrot használtam)
- 1 db tojás
- 2 ek. olaj
-1 tk. vaníliakivonat
- 1,5 dl tejföl/natúr joghurt
- 200 g liszt (nálam ez durumliszt volt)
-1 tk. szódabikarbóna
-1 tk. sütőpor
-200 g rebarbara megtisztítva, 1 cm-es darabokra vágva

Hozzávalók a morzsához:

- 50 g vaj (én kókuszzsírral készítettem)
- 50 g barnacukor
- 65 g liszt
- 25 g zabpehely
- 1 tk. örőlt fahéj


Elkészítés:

1, Készítsük elő a muffinformákat a sütéshez, és melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.

2, Egy keverőtálban keverjük habosra a cukrot, tojást, olajat és tejfölt.

3, Egy másik tálban forgassuk össze lisztet, szódabikarbónát, sütőport, majd adjuk hozzá a cukros tojásos keveréket.

4, Végül keverjük hozzá a rebarbarát, és kanalazzuk a masszát a formákba.

5, A morzsa hozzávalóit morzsoljuk össze és tegyük a muffinok tetejére.

A forró sütőben kb. 18-20 perc alatt készre sülnek.

Szerintem morzsa nélkül is megállja a helyét, a rebarbara valami fenséges benne. Ha morzsával készítjük kizárólag szalvéta és kistányér kíséretében szervírozzuk, mert bizony morzsálódni fog:)


A recept azeletnaposoldala.hu oldalon található.

2013. május 6., hétfő

Anyák napi fordított ananásztorta

A most következő an(y)anásztorta május első vasárnapjára, Anyák napjára készült. Az ötletgazda a húgom volt, nekem ugyanis eszembe nem jutna fordított tortát készíteni. Sajnos nálam ez (is) a mumus-receptek közé tartozik. Eddig mindössze kétszer próbálkoztam a Gordon és Nigella szerint pofon-egyszerű tarte tatinnal, de mindkét próbálkozásommal csúfos kudarcot vallottam (a végeredményt nem részletezném, legyen  elég annyi, hogy a tortát rajtam kívül senki sem kóstolta meg:)).
Meglehetősen izgultam tehát, amikor most a sütésre, majd a kiborításra került sor. Szerencsére a torta úgy jött ki a formából, ahogy a nagykönyvben meg van írva, így végül rajta kívül senki sem borult ki:) A végeredmény igazán íncsiklandó lett, és a hosszas bíbelődés ellenére érdemes volt elkészíteni, hiszen elérte célját, Anya "hmmmögését" és repetáját:)




Fordított ananásztorta fehércsokis krémmel:

Hozzávalók:

-1 doboz darabolt  ananászkonzerv (a lecsögögtetett levet tegyük félre)
- 30 dkg kristálycukor
- 20 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg liszt
- 3 dkg Holland kakaópor
- 4 tojás
- csipet sót
- 1 cs. sütőpor
- 15 dkg étcsoki
- 20 dkg fehér csoki
- 3dl tejszín

Elkészítés:

1, Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát. Ha van "nem kapcsos" tortaformánk akkor azt használjuk, mert a kapcsosból oldalt kifolyhat a karamell. Ha nincs, akkor egy tűzálló tál vagy lábos is tökéletes.

2, Melegítsük elő a sütőt 140 C-ra.

3, Egy serpenyőben karamellizáljunk aranysárgára 15 dkg kristálycukrot. Közben az ananászdarabokat tegyük a sütőformánk aljára. Ha a cukor készen van, öntsük az ananászra.

4, Egy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, csipet sót, sütőport és kakaóport. A közepébe készítsünk mélyedést, tegyük bele a tojásokat és az olvasztott vajat. Kézi habverővel jól keverjük össze, majd öntsük a sűrű masszát a cukros ananászra.
Tegyük sütőbe és kb 50 perc alatt süssük készre. Ha megsült, még forrón borítsuk ki egy tálra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

5, Míg hűl a tészta, vízgőz felett, vagy egy teflon edénykében olvasszuk fel a 15 dkg étcsokit. Ha megolvadt vékonyan kenjük rá egy szilikonos sütőpapírra. Miután megdermedt vágjunk belőle tetszőleges darabokat, ezzel díszítjük majd a tortát kívülről.

6, A fehér csokis krémhez reszeljük le a 20 dkg fehér csokit, és öntsünk rá 1 dl forráspontig hevített tejszínt. Keverjük össze, nagyon gyorsan felolvad a csoki, majd hagyjuk kihűlni.

7, Verjük fel a maradék 2 dl tejszínt kemény habbá, és óvatosan keverjük a fehér csokis tejszínhez.

8, A kihűlt tortát vágjuk ketté. Az alsó felét helyezzük a tortatálra és locsoljuk meg az ananászlével. A lényeg, hogy mindenhol érje a lé, nem kell sok, nehogy átázzon a tészta. Halmozzuk rá a fehér csokis krém 3/4-ét, majd tegyük rá a másik tésztát ananászos felével felfelé.

9, Nincs más hátra, mint a díszítés. A maradék krémmel kenjük körbe a tortát, és helyezzük rá az étcsokis lapocskákat.

10, Fogyasztás előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe.


2013. május 2., csütörtök

Epres ricottatorta

Bár hetek óta lehet epret venni a piacon, most érkezett el az igazi szezonja. Imádok beleharapni a piros, lédús szemekbe, olyannyira, hogy az elmúlt napokban eperfüggővé váltam:) Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne vennék egy jó nagy adagot a friss gyümölcsből. A szüleim mesélték, hogy amikor kicsi lány voltam tömérdek epret képes voltam magamba tömni. Egészen addig, míg apró piros kiütések nem jelentek meg rajtam. Anyukámék ezután ugyanis tudni vélték, hogy allergiás vagyok a kis piros bogyókra. Aztán mikor más gyümölcs evése után is hasonló tünetet produkáltam, rájöttek, hogy a tűző nap állhat a háttérben. Sajnos az erős napsugárzást azóta sem bírom, de a gyümölcsöt, főleg az epret annál inkább:)

A most következő recept pedig igazán könnyű. Nemcsak az elkészítését, hanem a hozzávalóit tekintve is. Nyírfacukorral és durumliszttel tettem kalóriaszegényebbé, ezért a fogyókúrázóknak is nagy szeretettel ajánlom:)





Epres ricottatorta:


Hozzávalók:

-50 dkg ricotta
-7 dkg nyírfacukor
-8 dkg durumliszt
- 4 db tojás
-1 dl tejszín
-30 dkg eper megtisztítva, félbevágva


Elkészítés,

1, Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kapcsos tortaformát, majd melegítsük elő a sütőt 160 C-ra.

2, Tegyük egy keverőtálba a ricottát, cukrot, tojást és kézi habverővel keverjük össze.

3, Adjuk hozzá a lisztet és a tejszínt, dolgozzuk össze, amíg egynemű nem lesz.

4, Végül óvatosan keverjük hozzá az epret, és öntsük a tortaformába.

5, 45-50 perc alatt süssük készre, míg a teteje meg nem barnul. 


A süti eredetije a dolcevitablog.hu-n szerepel.