2013. június 17., hétfő

Helló nyár!

Nagyon sokan a nyári hónapokat tartják a legideálisabbnak a fogyókúrájuk megkezdéséhez. Ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy ilyenkor rengeteg az idényzöldség és gyümölcs, melyekkel egészséges és változatos étrendet tudnak kialakítani. Nem mellesleg pedig a nagy melegben egyszerűen nincs étvágyuk. Én sajnos nem így működök. Persze imádom, hogy minden nap ehetek friss gyümölcsöt, amivel ideig óráig jól is lakok, de lépten- nyomon belebotlok azokba a tipikus nyári ételekbe. A hekk, lángos, vattacukor, fagyi és persze a hamburger is azok közé az ételek közé tartozik, melyek szinte állandó jelleggel csábítanak. A csábítást pedig másképpen nem lehet megszüntetni, mintha engedünk neki:) Napok óta szerettem volna már egy olyan igazi hatalmas bucis hamburgert enni, amit szinte át sem tudok harapni akkora:) A Limara péksége oldalon aztán meg is találtam a tökéletes hamburgerzsemle receptjét. Nagyon egyszerű elkészíteni, és fantasztikusan finom. Kívül ropogós, belül szaftos, kicsit édeskés, pont mint a strandon:) A zsemlébe vastag húspogácsa, sok zöldség, mellé pedig egy hideg fröccs dukál.




Hamburgerzsemle


Hozzávalók:

- 60 dkg liszt (Bl55)
- 2 dkg élesztő
-1 tk. só
- 2 dl langyos tej
- 2 ek. cukor
- 40 g olaj
- 1 tojás
- 100 g natúr joghurt
- szezámmag
+ a tojás a kenéshez


Elkészítés:

1, A kenyérsütőgépbe vagy a robotgépbe beletesszük az összes hozzávalót és a dagasztó funkció segítségével kb 15 perc alatt megdagasztjuk.

45 percig letakarva meleg helyen pihentetjük.

2, Amikor megkelt 6 vagy 9 db egyforma gombóckát formázunk belőle, attól függően mekkora bucikat szeretnénk. Nekem 6 db 180 g-os zsemléim lettek.

3, Egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük, és letakarva ismét 45 percet pihentetjük.

4, 180 C-ra előmelegítjük a sütőt, megkenjük a felvert tojással a zsemléket és megszórjuk szezámmaggal. 18 perc alatt készre sütjük.

2013. június 12., szerda

Szülinapi pandatorta

Szabi megint egy évvel öregebb lett (bölcsességét nem firtatnám:)), így kívánságára idén egy diótortát készítettem. Mivel az életünkben a panda már-már kultikus jelentőséggel bír, ezért a sütit "pandajelmezbe" öltöztettem. Igazi 3d-s formával eszembe sem jutott próbálkozni, bevallom a fejjel is meggyűlt a bajom:) A fehér marcipánrésszel történő bevonással még boldogultam, de amikor a fekete alkatrészekre került a sor.. Kézügyesség híján ezt a részt kicsit megszenvedtem:) A panda kicsit furcsa lett, de legalább senki sem nézte kutyának:)





Diótorta-pandaköntösben


Hozzávalók:

A tésztához:

-1 db 6 tojásos piskótalap

A krémhez:

- 10 dkg darált dió
- 1 dl tej
- 20 dkg kristálycukor
- 1 ek. liszt
- vaníliakivonat/ citromhéj
- 15 dkg vaj
- 1-2 tk. rum(aroma)

Bevonáshoz:

-fekete és fehér marcipán


Elkészítés:

1, Készítsük el a krémet: Ehhez a tejet és a cukrot egy lábosban főzzük fel, majd adjuk hozzá a diót és a lisztet. Pár percig főzzük, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot/ citromhéjat. Félig hűtsük ki. A vajat keverjük habosra a rummal, majd keverjük hozzá diós keveréket. Kb. fél órára tegyük hűvös helyre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.

2, A piskótát vágjuk félbe, az egyik lapot tegyük a tortaforma aljába és tegyük rá a krém 2/5 részét. Erre jöhet a másik piskóta, majd vonjuk be a tortát a maradék krémmel oldalt is. Fontos, hogy egyenletesen kerüljön mindenhova a krémből, majd tegyük hűtőbe a tortát. Akár egy éjszakát is pihenhet, a lényeg, hogy jól hűljön le a bevonás előtt.

3, A bevonáshoz készítsük elő a fehér marcipánt. A legjobb, ha szilikonos felületen dolgozunk, mert így nem ragad majd. Nyújtsuk ki a kívánt méretre, és fedjük be a tortát. Ha kis szakadás keletkezik, ne essünk pánikba, vizes kézzel ezeket könnyedén el lehet dolgozni.

A fekete marcipánból formázzuk meg a kívánt alkatrészeket és díszítsük a tortát (Nekem a füle sikerült a legjobban, egy feles poharat vágtam körbe:))

 Fogyasztásig hűtőben tároljuk az elkészült műveket.

A diókrém Horváth Ilona :Szakácskönyvéből való.





2013. június 9., vasárnap

Tejszínes epertorta

Nem hittem volna, hogy lesz torta, amelyik a tejszínes-citromosnál (itt) jobban fog ízleni, de ez a most következő minden torták legfinomabbika:) Állítom mindezt annak ellenére, hogy a végeredményt én nem kóstoltam, csupán a fel nem használt  krémből falatoztam (jelentem-addiktív:)). Igazi álomtorta ez a javából, nemcsak az ízét, hanem kinézetét illetően is. És a legeslegjobb az egészben, hogy elkészítése nem időigényes, a díszítése pedig roppant egyszerű. Persze a vendégeknek ezt el ne árulják (maradjanak csak abban a tudatban, hogy hosszú órák eredménye ez a pazar külső), és széles mosollyal fogadják az elismeréseket. Garantálom, hogy utóbbiból nem lesz hiány:)





Tejszínes epertorta:


Hozzávalók

A tésztához:

- 1 db 8 tojásos piskótalap 

(Szétválasztjuk a 8 tojást, a fehérjéből 8 evőkanál kristálycukor hozzáadásával kemény habot verünk. Ehhez egyenként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk  a tojások sárgáját, majd evőkanalanként óvatos, széles mozdulatokkal hozzákeverünk 8 evőkanál lisztet. Papírral kibélelt formában 170 C-on 20 perc alatt készre sütjük.  A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőt, mert összeesik a piskóta)



A krémhez

-250 g megtisztított eper
-85 g porcukor
- 3 ek. Triple Sec (opcionális)
-1 vaníliarúd kikapart belseje
- fél citrom leve
- 10 g lapzselatin
-500 ml habtejszín

Elkészítés:


1, A piskótát süssük meg, hagyjuk kihűlni, és vágjuk 3 egyenlő részre. (Nekem bevallom csak két részre sikerült, a végeredményt nem befolyásolta).

2, Az epret, porcukrot, vaníliát, citromot és Triple Sec-et egy botmixerrel simára turmixolunk. Ha készen van, félretesszük.

3, A behűtött tejszínhabot kemény habbá verjük, közben a lapzselatinokat beáztatjuk kb 5 percre hideg vízbe.

4, A kemény tejszín egy kis részét határozott mozdulatokkal az epres részhez adjuk, majd a maradékot is, ezt már óvatosan.

5, A lapzselatinról öntsük le a vizet, és egy lábosban melegítsük fel. Ez kb 10-15 mp, a lényeg, hogy folyékony állagú legyen. Ezt is keverjük hozzá az epres keverékhez, majd tegyük a krémet a hűtőbe pár percre.

6, Készítsünk elő egy tortaformát, ezúttal az oldalát béleljük ki szilikonos sütőpapírral, úgy, hogy a torta perménél magasabban legyen.

7, Tegyük az első piskótakarikát a forma aljába és jöhet a krém fele/harmada (attól függ hány darabra sikerült a piskótát felvágni). Majd újabb piskóta és krém. A tetejét egyengessük el, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.

8, Másnap reggel vegyük le a formát, a papírt és díszítsük a tortát. Én ehhez babapiskótát és friss epret használtam.


A recept eredetije  a desszert.eu oldalon található.