2013. augusztus 29., csütörtök

Somlói galuska torta

A somlói galuska az egyik kedvenc édességem, de nagyon kevés helyen kapni belőle igazán finomat. Az egyik ilyen hely - és ezt minden szerénység nélkül állítom-, a saját konyhám:) Ugyanis évente egyszer, amikor elfog a somlói utáni vágy, fogom magam és a végtelen hosszúságúnak tűnő receptem, és nekilátok az eredeti, autentikus változatnak. Legutóbb a kishúgom szülinapjára készítettem, beletelt pár órába, de a végeredmény minden fáradtságért kárpótolt. A torta tetejét ezúttal egy versenyzongora marcipánból készült gyenge utánzatával díszítettem:)




Somlói galuska

Hozzávalók:

Sima piskótához:

-3 tojás
-6 dkg liszt
- 6 dkg porcukor

Kakaós piskótához:

-3 tojás
- 6 dkg porcukor
-4 dkg liszt
-2 dkg kakópor

Diós piskótához:

-3 tojás
- 6 dkg porcukor
-2 dkg liszt
-4 dkg darált dió

Puncssziruphoz:

-20 dkg cukor
-3 dl víz
-narancshéj, citromhéj
-0,5 dl rum(aroma)

Sárgakrémhez:

-5 dl tej
-1 vaníliarúd kikapart magjai
-10 dkg cukor
-3 dkg étkezési keményítő
- 4 db tojás sárgája

Csokiöntethez:

-20 dkg étcsoki (nem tortabevonó)
-2 dl víz
-5 dkg kakópor
-5 dkg porcukor
-0,5 dl rum (aroma)

Töltéshez:

-8 dkg mazsola (vízben vagy rumba beáztatva, lecsöpögtetve)
-10 dkg dió durvára vágva
- baracklekvár
- kakaópor
- tejszínhab




Elkészítés:

1, A sütőt melegítsük elő 170 C-ra, és készítsük elő a sütőformákat. (Én kör alakú tortaformát használtam, 2 db-ot, így amíg sült az első adag piskóta, elkészültem a második adag tésztájával)

2, Készítsük elő a sima, kakaós és diós piskótákat az alábbiak szerint: a tojások fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a sárgáját, végül óvatos mozdulatokkal a száraz alapanyagokat (liszt, kakaó, dió). Süssük kb 15 percig.

3, Amíg a piskóták hűlnek jöhet a sárgakrém. Ehhez a tojások sárgáját, keményítőt, cukrot és kevés tejet csomómentesre elkeverünk. A maradék tejet felforraljuk a vanília rúddal, majd hozzákeverjük a tojásos keveréket. Állandóan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Ha készen van, félretesszük.

4, A csokiöntethez a vizet, kakaóport, étcsokit  és cukrot összefőzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a rumot. Az öntet melegen még folyós, de ahogy hűl, úgy sűrűsödik.

5, A puncssziruphoz a vizet, narancs és citromhéjat a cukorral összefőzzük, majd ha kihűlt hozzákeverjük a rumot.

6, Ha ezekkel elkészültünk, és minden kihűlt, akkor nekiláthatunk a somlói galuska összeállításának.

7, Alulra kerül a sima piskóta, ezt locsoljuk meg a puncsszirup harmadával, tegyük rá a sárgakrémünk felét, szórjuk meg ízlés szerinti mazsolával és dióval. Jöhet rá a kakaós piskóta, a puncsszirup harmada, az sárgakrém másik fele, dió, mazsola és végül a diós piskóta. Ezt locsoljuk meg puncssziruppal, kenjük meg vékonyan baracklekvárral, és tegyük egy éjszakára, de legalább pár órára hűtőbe.

8, Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral, és opcionálisan tejszínhabbal.


A recept a mindmegette.hu oldalról való.