2013. szeptember 5., csütörtök

Dobos torta dob nélkül

Ez a süti még júliusi alkotás, apukám szülinapjára készült. Apáról tudni kell, hogy igazi sportember. Kezdetben maratonokat futott, az utóbbi hónapokban pedig a kerékpározásnak hódol. Nyáron a Balatont is körbebiciklizte, méghozzá 7 óra alatt. Nem is volt kérdés, hogy a kerékpár, mint motívum szerepel majd a tortáján. Kezdetben egy nagy piskótából szerettem volna kivágni, de időhiány miatt végül a tetejére került marcipánból megformázva. Ez utóbbi ráadásul nem is az én érdemem, Szabi két kezének gyümölcse:) A torta belül dobos torta, de a "dobtető" helyett marcipánnal borítva.




Dobostorta


Hozzávalók:


A tésztához:

-5 db 1 tojásos piskótalap (1 tojás szétválasztva+1 ek cukor+1 ek. liszt)
( Én a lapokat egyenként sütöttem meg, így nagyjából egyformák lettek, az ügyesek süthetnek egy 5 tojásos piskótát és vághatják 5 egyenlő részre)

A krémhez:

- 220 g tojás
- 220 g kristálycukor
- 35 g étkezési keményítő
- 1 ek. vanília esszencia
- 280 g vaj
- 70 g Holland kakaópor

A tetőhöz:

- 1 piskótalap
-120 g kristálycukor

Elkészítés:

1, Süssük meg a piskótalapokat, és tegyük félre őket.

2, A krémhez a tojást, cukrot, étkezési keményítőt és vanília esszenciát tegyük egy tálba, és vízgőz felett kezdjük el melegíteni.

3, A vajat habosítsuk ki és keverjük hozzá a kakaóport.

4, Ha a krémalap csípősre melegedett (beletesszük az ujjunkat és csípi), akkor vegyük le a vízgőzről és kezdjük el robotgéppel felverni a krémet. A folyamat célja, hogy az alap szobahőmérsékletre visszahűljön.

5, Ha ez megvan, akkor folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a vajas keverékhez.

6, Ezután töltsük meg a tortát, a maradék krémmel pedig vonjuk körbe. Egy éjszakát mehet a hűtőbe, mielőtt rátesszük a marcipánborítást, vagy esetleg a klasszikus "dob" tetőt.

7, A tetőhöz olvasszuk meg a kristálycukrot, és addig keverjük, amíg világosbarna színű nem lesz. Ekkor öntsük rá a megmaradt piskótalapra, terítsük szét egyenletesen, és vajba mártott késsel jelöljünk be szeleteket. Ha kissé lehűlt a tető, daraboljuk el a jelölések mentén, és tegyük a szeleteket a tortára.


A recept forrása: desszert.eu

Sajnos a torta nem viselte túl jól a Budapest-Keszthely távolságot, a teteje megolvadt és kicsit megsérült:(


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése