2013. október 29., kedd

Francia krémes

Sosem voltam egy francia krémes rajongó, de az elkészítés módja már régóta foglalkoztatott. Az aprosef.hu oldalon találtam is egy receptet, vettem egy nagy levegőt és nekiláttam. Egyáltalán nem nehéz, kicsit időigényes ugyan, de a végeredmény ízében egyértelműen túlszárnyalja a cukrászdai társaiét. Külcsínben  a bolti verzió került ki győztesnek, a tejszínhab sajnos egy idő után önálló életre kel, de a tudat, hogy adalékanyagok nélkül készül mindenért kárpótol.





Francia krémes:


Hozzávalók:


Tésztához:

-25 dkg liszt
-15 dkg vaj
-1 db tojás
-1 ek ételecet
-100 ml tejföl
-1 csipet só


Krémhez:

-10 dl tej
-4 db tojás
-25 dkg kristálycukor
-1 vaníliarúd
-13 dkg liszt

Habhoz:

-500 ml tejszínhab



Elkészítés:


1, A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.


2, A sütőt melegítsük elő 165 C-ra, a tésztát vágjuk két részre, és nyújtsuk ki mindkét lapot.

3, A lapokat egymás után egy sütőpapírral borított tepsi hátoldalán 20-25 perc alatt süssük készre.

4, A krémhez válasszuk szét a tojásokat. A sárgájához adjuk a tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Keverjük simára.

5, A maradék tejet a vaníliarúd kikapart belsejével forraljuk fel.

6, Ha felforrt öntsük hozzá a tojásos masszát, majd botmixerrel keverjük simára. Ezután vegyük le a tűzről.

7, A tojásfehérjét verjük kemény habbá a maradék cukorral, és a tűzre visszatéve a tejes masszát keverjük hozzá. 2-3 percig főzzük, közben óvatosan keverjük. 

8, Hagyjuk kicsit hűlni a krémet, majd az egyik tésztára halmozzuk, és hagyjuk min. 30 percet pihenni.

9, Tálalás előtt verjük fel a tejszínhabot, tegyük a kihűlt vaníliás krémre, majd jöhet rá a másik tésztalapunk.


Muffinéria tipp: A felső tésztalapot vágjuk fel, így tegyük a tejszínhabra. Sokkal könnyebb így felszeletelni és                             tálalni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése