2013. június 12., szerda

Szülinapi pandatorta

Szabi megint egy évvel öregebb lett (bölcsességét nem firtatnám:)), így kívánságára idén egy diótortát készítettem. Mivel az életünkben a panda már-már kultikus jelentőséggel bír, ezért a sütit "pandajelmezbe" öltöztettem. Igazi 3d-s formával eszembe sem jutott próbálkozni, bevallom a fejjel is meggyűlt a bajom:) A fehér marcipánrésszel történő bevonással még boldogultam, de amikor a fekete alkatrészekre került a sor.. Kézügyesség híján ezt a részt kicsit megszenvedtem:) A panda kicsit furcsa lett, de legalább senki sem nézte kutyának:)





Diótorta-pandaköntösben


Hozzávalók:

A tésztához:

-1 db 6 tojásos piskótalap

A krémhez:

- 10 dkg darált dió
- 1 dl tej
- 20 dkg kristálycukor
- 1 ek. liszt
- vaníliakivonat/ citromhéj
- 15 dkg vaj
- 1-2 tk. rum(aroma)

Bevonáshoz:

-fekete és fehér marcipán


Elkészítés:

1, Készítsük el a krémet: Ehhez a tejet és a cukrot egy lábosban főzzük fel, majd adjuk hozzá a diót és a lisztet. Pár percig főzzük, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot/ citromhéjat. Félig hűtsük ki. A vajat keverjük habosra a rummal, majd keverjük hozzá diós keveréket. Kb. fél órára tegyük hűvös helyre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.

2, A piskótát vágjuk félbe, az egyik lapot tegyük a tortaforma aljába és tegyük rá a krém 2/5 részét. Erre jöhet a másik piskóta, majd vonjuk be a tortát a maradék krémmel oldalt is. Fontos, hogy egyenletesen kerüljön mindenhova a krémből, majd tegyük hűtőbe a tortát. Akár egy éjszakát is pihenhet, a lényeg, hogy jól hűljön le a bevonás előtt.

3, A bevonáshoz készítsük elő a fehér marcipánt. A legjobb, ha szilikonos felületen dolgozunk, mert így nem ragad majd. Nyújtsuk ki a kívánt méretre, és fedjük be a tortát. Ha kis szakadás keletkezik, ne essünk pánikba, vizes kézzel ezeket könnyedén el lehet dolgozni.

A fekete marcipánból formázzuk meg a kívánt alkatrészeket és díszítsük a tortát (Nekem a füle sikerült a legjobban, egy feles poharat vágtam körbe:))

 Fogyasztásig hűtőben tároljuk az elkészült műveket.

A diókrém Horváth Ilona :Szakácskönyvéből való.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése