2013. június 9., vasárnap

Tejszínes epertorta

Nem hittem volna, hogy lesz torta, amelyik a tejszínes-citromosnál (itt) jobban fog ízleni, de ez a most következő minden torták legfinomabbika:) Állítom mindezt annak ellenére, hogy a végeredményt én nem kóstoltam, csupán a fel nem használt  krémből falatoztam (jelentem-addiktív:)). Igazi álomtorta ez a javából, nemcsak az ízét, hanem kinézetét illetően is. És a legeslegjobb az egészben, hogy elkészítése nem időigényes, a díszítése pedig roppant egyszerű. Persze a vendégeknek ezt el ne árulják (maradjanak csak abban a tudatban, hogy hosszú órák eredménye ez a pazar külső), és széles mosollyal fogadják az elismeréseket. Garantálom, hogy utóbbiból nem lesz hiány:)





Tejszínes epertorta:


Hozzávalók

A tésztához:

- 1 db 8 tojásos piskótalap 

(Szétválasztjuk a 8 tojást, a fehérjéből 8 evőkanál kristálycukor hozzáadásával kemény habot verünk. Ehhez egyenként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk  a tojások sárgáját, majd evőkanalanként óvatos, széles mozdulatokkal hozzákeverünk 8 evőkanál lisztet. Papírral kibélelt formában 170 C-on 20 perc alatt készre sütjük.  A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőt, mert összeesik a piskóta)



A krémhez

-250 g megtisztított eper
-85 g porcukor
- 3 ek. Triple Sec (opcionális)
-1 vaníliarúd kikapart belseje
- fél citrom leve
- 10 g lapzselatin
-500 ml habtejszín

Elkészítés:


1, A piskótát süssük meg, hagyjuk kihűlni, és vágjuk 3 egyenlő részre. (Nekem bevallom csak két részre sikerült, a végeredményt nem befolyásolta).

2, Az epret, porcukrot, vaníliát, citromot és Triple Sec-et egy botmixerrel simára turmixolunk. Ha készen van, félretesszük.

3, A behűtött tejszínhabot kemény habbá verjük, közben a lapzselatinokat beáztatjuk kb 5 percre hideg vízbe.

4, A kemény tejszín egy kis részét határozott mozdulatokkal az epres részhez adjuk, majd a maradékot is, ezt már óvatosan.

5, A lapzselatinról öntsük le a vizet, és egy lábosban melegítsük fel. Ez kb 10-15 mp, a lényeg, hogy folyékony állagú legyen. Ezt is keverjük hozzá az epres keverékhez, majd tegyük a krémet a hűtőbe pár percre.

6, Készítsünk elő egy tortaformát, ezúttal az oldalát béleljük ki szilikonos sütőpapírral, úgy, hogy a torta perménél magasabban legyen.

7, Tegyük az első piskótakarikát a forma aljába és jöhet a krém fele/harmada (attól függ hány darabra sikerült a piskótát felvágni). Majd újabb piskóta és krém. A tetejét egyengessük el, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.

8, Másnap reggel vegyük le a formát, a papírt és díszítsük a tortát. Én ehhez babapiskótát és friss epret használtam.


A recept eredetije  a desszert.eu oldalon található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése