2013. május 6., hétfő

Anyák napi fordított ananásztorta

A most következő an(y)anásztorta május első vasárnapjára, Anyák napjára készült. Az ötletgazda a húgom volt, nekem ugyanis eszembe nem jutna fordított tortát készíteni. Sajnos nálam ez (is) a mumus-receptek közé tartozik. Eddig mindössze kétszer próbálkoztam a Gordon és Nigella szerint pofon-egyszerű tarte tatinnal, de mindkét próbálkozásommal csúfos kudarcot vallottam (a végeredményt nem részletezném, legyen  elég annyi, hogy a tortát rajtam kívül senki sem kóstolta meg:)).
Meglehetősen izgultam tehát, amikor most a sütésre, majd a kiborításra került sor. Szerencsére a torta úgy jött ki a formából, ahogy a nagykönyvben meg van írva, így végül rajta kívül senki sem borult ki:) A végeredmény igazán íncsiklandó lett, és a hosszas bíbelődés ellenére érdemes volt elkészíteni, hiszen elérte célját, Anya "hmmmögését" és repetáját:)




Fordított ananásztorta fehércsokis krémmel:

Hozzávalók:

-1 doboz darabolt  ananászkonzerv (a lecsögögtetett levet tegyük félre)
- 30 dkg kristálycukor
- 20 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg liszt
- 3 dkg Holland kakaópor
- 4 tojás
- csipet sót
- 1 cs. sütőpor
- 15 dkg étcsoki
- 20 dkg fehér csoki
- 3dl tejszín

Elkészítés:

1, Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát. Ha van "nem kapcsos" tortaformánk akkor azt használjuk, mert a kapcsosból oldalt kifolyhat a karamell. Ha nincs, akkor egy tűzálló tál vagy lábos is tökéletes.

2, Melegítsük elő a sütőt 140 C-ra.

3, Egy serpenyőben karamellizáljunk aranysárgára 15 dkg kristálycukrot. Közben az ananászdarabokat tegyük a sütőformánk aljára. Ha a cukor készen van, öntsük az ananászra.

4, Egy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, csipet sót, sütőport és kakaóport. A közepébe készítsünk mélyedést, tegyük bele a tojásokat és az olvasztott vajat. Kézi habverővel jól keverjük össze, majd öntsük a sűrű masszát a cukros ananászra.
Tegyük sütőbe és kb 50 perc alatt süssük készre. Ha megsült, még forrón borítsuk ki egy tálra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

5, Míg hűl a tészta, vízgőz felett, vagy egy teflon edénykében olvasszuk fel a 15 dkg étcsokit. Ha megolvadt vékonyan kenjük rá egy szilikonos sütőpapírra. Miután megdermedt vágjunk belőle tetszőleges darabokat, ezzel díszítjük majd a tortát kívülről.

6, A fehér csokis krémhez reszeljük le a 20 dkg fehér csokit, és öntsünk rá 1 dl forráspontig hevített tejszínt. Keverjük össze, nagyon gyorsan felolvad a csoki, majd hagyjuk kihűlni.

7, Verjük fel a maradék 2 dl tejszínt kemény habbá, és óvatosan keverjük a fehér csokis tejszínhez.

8, A kihűlt tortát vágjuk ketté. Az alsó felét helyezzük a tortatálra és locsoljuk meg az ananászlével. A lényeg, hogy mindenhol érje a lé, nem kell sok, nehogy átázzon a tészta. Halmozzuk rá a fehér csokis krém 3/4-ét, majd tegyük rá a másik tésztát ananászos felével felfelé.

9, Nincs más hátra, mint a díszítés. A maradék krémmel kenjük körbe a tortát, és helyezzük rá az étcsokis lapocskákat.

10, Fogyasztás előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése