2013. március 22., péntek

Cake pop-ra fel!!

Tudom-tudom ez sem muffin, de időnként olyan klassz dolgok történnek a konyhámban, amiket nehéz titokban tartani. Ez a sütinyalóka is ilyen!
A minap két kis 6 éves jött hozzám látogatóba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy süssünk valamit. Hirtelen felindulásból a cake popra esett a választásom. Régóta kacérkodtam már a gondolattal, de valahogy mindig más sült ki a végén. Gondoltam most, hogy még segítségem is lesz, lássunk neki:) A neten kutakodva aztán a cuppcake.blog.hu -n remek leírást és receptet találtam. Az ez alapján készült kis édességek igazán finomak lettek, az elkészítési idő pedig a hosszas leírás ellenére nem is olyan vészes.  Azért annyi jó tanácsom lenne így elöljáróban, hogy aki nem szereti a csokit, az neki se álljon. Mert bizony az egész konyhát beteríti majd a csoki és szórócukor:)




Cake pop- Sacher tortából


Hozzávalók az alapul szolgáló Sacher tortához:


- 4 db tojás szétválasztva
-14 dkg étcsoki (én 75%-os kakaótartalmút használtam)
-7 dkg liszt
-10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 14 dkg porcukor
- csipet só


Elkészítés:

1, A sütőt előmelegítjük 180 C-ra és a tortaformát kibéleljük sütőpapírral.

2, A vajat a cukor 2/3-val habosra keverjük.

3, Egy edényben vízgőz felett, vagy alacsony hőfokon megolvasztjuk a csokit, majd kissé lehűtjük.

4, A lehűlt csokit összekeverjük a vajas cukorral és folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.

5, A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, és óvatosan a csokis-vajas masszához keverjük.

6, Végül beleszitáljuk a lisztet és a csipet sót és homogénné keverjük.

7, Kb 20 perc alatt készre sütjük, és hűvös helyen teljesen kihűtjük.


Ha a torta lehűlt elkezdhetjük a sütinyalókák gyártását.

Hozzávalók a kb 30 dbsütinyalókához:

- egy Sacher torta
-100 g mascarpone
-50 g vaj
-50 g porcukor (opcionális-én kihagytam)
-1 ev baracklekvár

-200 g csoki a bevonáshoz (nálam 2/3 rész tejcsoki és 1/3 rész 75%-os étcsoki)
-szórócukor
-hurkapálca, hungarocell

Elkészítés:

1, A tortát kicsi apró darabokra szétmorzsoljuk (bevallom nekem ez roppant fájdalmas volt-tönkretenni azt a gyönyörű tortát..:))

2, Keverjük hozzá az 1 ev. baracklekvárt, majd a mascarponéval kikevert vajat (itt jöhet hozzá esetleg a porcukor). Fokozatosan adjuk hozzá, mert a tészta nem lehet túl lágy. Nekem kb 2/3-át vette fel. Alaposan gyúrjuk össze és pár órára tegyük hűtőbe.

3, Ha megkeményedett formázzunk belőle nagyjából 1,5 cm átmérőjű golyókat. Majd tegyük 1 órára hűtőbe.

4, Közben tegyük a szórócukrokat kis tálkába, készítsük elő a hurkapálcákat, kezdjük olvasztani a csokit, és csináljunk annyi helyet a hűtőben, hogy beférjenek a hurkapálcára felhúzott golyók.

5, Az 1 óra leteltével fogjunk egy hurkapálcát, mártsuk a tompa végét az olvasztott csokiba és tegyünk rá egy gombóckát. A felénél tovább ne húzzuk, mert szét fog repedni. Ismételjük meg a többi 29 gombóccal, majd a hungarocellbe beleállítva tegyük hűtőbe.

6, 15 perc múlva vegyük ki az első adagot, és kezdhetjük az igazi alkotást. Mártsunk egy gombócot a folyékony csokiba, majd azonnal szórjuk meg cukorral. A fiúk az egész gombócot belemártották a cukorkába, ízlés dolga... Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert a csoki hamar megköt. Ha megvagyunk, szúrjuk vissza a hungarocellbe és folytassuk a maradék golyókkal. A kész alkotásokat megfelelő távolságra tegyük egymástól, hogy legyen helyük megdermedni. Jó hír, hogy most már nem kell hűtőbe tenni, szobahőmérsékleten kb 10 perc múlva fogyaszthatók.

Muffinéria tipp: Érdemes jó minőségű csokival dolgozni, mert nekem az elején bizony meggyűlt a bajom az olvasztásnál. Elvileg 27 C-on olvad a tejcsoki, az enyém azonban ragacsosra összeállt. Miután kiegészítettem Lindl csokival már jó lett. A profik Wilton Cansy melts-et javasolnak, legközelebb azzal is kipróbálom


Szerintem remek ajándékötlet így Húsvét előtt például répatortából elkészítve. Ha van pár felesleges óránk álljunk neki, mert azért remek móka. A takarítást leszámítva persze:)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése